Urheilufysioterapia

Urheilufysioterapia on fysioterapeutin ja asiakkaan välistä yhteistoimintaa, jolla pyritään kehittämään ja ylläpitämään urheilijan optimaalista toimintakykyä sekä terveyttä lajin vaatimukset huomioiden. Tavoitteena on lisätä urheilijan harjoitettavuutta ja suorituskykyä sekä vähentää loukkaantumisherkkyyttä. 

Urheilufysioterapian avulla voidaan auttaa kaikenikäisiä kuntoliikkujia, tavoitteellisesti harjoittelevia kasvuikäisiä tai aikuisia, kilpaurheilijoita tai liikunnan aloittamista vasta suunnittelevia.  

Urheilufysioterapeutin osaaminen korostuu muun muassa kokonaiskuormituksen suunnittelussa ja rytmityksessä, kudosparanemista tukevassa harjoittelussa ja tukitoimissa, lajinomaisten ominaisuuksien huomioimisessa sekä urheilijan psyyken ymmärtämisessä. 

Tärkeä osa urheilufysioterapiaa on ennaltaehkäisevä harjoittelu. Harjoittelussa keskitytään eri ominaisuuksien kehittämiseen, liikkeen laatuun ja kuormituksen nousujohteisuuteen. Kasvuikäisillä ennaltaehkäisevä harjoittelu etenee monipuolisten yleisliiketaitojen harjoittelusta ja kehon hahmotuksen kehittämisestä kohti lajinomaisia liikemalleja ja niiden optimointia. Tavoitteellisesti urheilevien kohdalla ennaltaehkäisyssä korostuvat harjoittelun progressiivisuuden ohella suoritusten laatutekijät sekä riittävä palautuminen. 

Urheilu- tai rasitusvamman sattuessa harjoittelu ei pysähdy, vaan saavutettu suorituskyky pyritään ylläpitämään optimoimalla kudosten paranemisprosessit, varmistamalla tehokas ja turvallinen paluu urheilun pariin ja mahdollistamalla täysipainoinen harjoittelu. Vamman kuntoutuksessa urheilufysioterapeutin osaamisesta manuaalisen terapian, hieronnan, kivunhoidon, teippauksen, harjoitteluterapian ja fysiikkavalmennuksen suhteen on hyötyä. 

Friskissä urheilufysioterapeuttina toimii Tomi Vahanto.