Leukalihasten kiputilat

Purentaelimen toimintahäiriöillä (TMD, temporomandibulaarinen dysfunktio) tarkoitetaan purentalihas- ja leukanivelalueen lihas- ja nivelperäisiä oireita. TMD voi siis olla lihasperäinen, nivelperäinen tai molempien yhdistelmä.

Aivan kuten muiden kehomme nivelten toiminta, voi myös leukanivelten toiminta muuttua huonommaksi ylikuormituksen ja purentavirheiden takia. Leukanivelet voivat olla yliliikkuvat tai nivelten sisällä voi esiintyä häiriöitä, jotka aiheuttavat naksahdusta, rohinaa tai lonksahdusta kun avaat tai suljet suutasi. Jos narskuttelet hampaita yöllä, pureskelet paljon purukumia tai tiedostamattasi pidät leuat yhdessä, purentalihakset ja leukanivelet ylikuormittuvat ja tämä voi aiheuttaa kipua. Erilaiset purentaviat voivat myös olla syynä kipuun. Monilla on päänsärkyä ja jännitystä niska- ja hartialihaksissa. Myös reumaattiset sairaudet, fibromyalgia, kasvoihin ja / tai leukaniveliin kohdistuneet vauriot sekä stressi ovat tekijöitä, jotka voivat laukaista oireita.

Fysioterapeuttisilla keinoilla voidaan lievittää purentaelimistöstä johtuvia kehon kiputiloja ja lihaskireyksiä esimerkiksi rentouttamalla niska-hartiaseudun lihaksistoa ja normalisoimalla kaularangan ryhtiä. Leukanivelen fysioterapialla on merkittävä vaikutus leukanivelten toiminnallisuuteen, päänsärkyihin, kasvokipuihin, niska-hartiaseudun kireyksiin ja ryhtimuutoksiin. Hyvä lopputulos saadaan aikaan fysioterapeutin käsittelyllä ja fysioterapeutin ohjeistamilla harjoitteilla, jotka asiakas suorittaa fysioterapiakäynnin ulkopuolella. Usein tarvitaan myös yhteistyötä hammaslääkärin kanssa.